Veri Tabanı Güvenliği Nedir?
Hiç şüphesiz kurumların en değerli varlıkları sahip olduğu verilerdir. Günümüzde kurumlar sahip oldukları kıymetli veriyi işleyerek değer sağlamaktadır. Bu verilerin büyük çoğunluğu günümüzde veri tabanı sistemleri üzerinde saklanmaktadır. Veri tabanı güvenliği, veri tabanı üzerinde saklanan verilerin erişim iz kayıtlarının gerçek zamanlı tutulmasını , istenmeyen erişim ve değişikliklerin engellenmesini, veri tabanı sistemlerinin zafiyetlerinin tespit edilmesini ve hassas verilerin sınıflandırılıp korunmasını amaçlar.
Veri tabanları, bir işletmenin operasyonel faaliyetleri için kritik öneme sahiptir ve genellikle müşteri bilgileri, finansal veriler, iş süreçleri, ürün bilgileri gibi özel ve önemli verileri içerir. Dolayısıyla, bu verilerin güvenliğini sağlamak, işletmenin itibarını korumak, yasal gerekliliklere uymak ve müşteri güvenini sürdürmek için önemlidir.
Veri tabanı güvenliği, çeşitli güvenlik önlemleri ve teknolojilerini içerir. Temel veri tabanı güvenliği adımları şunlardır:
- Erişim Kontrolü: Veri tabanı sistemleri üzerinde kullanıcıların yetkilerinin tespit edilmesi ve amaç dışında atanmış yetkilerin kısıtlanması. Yetkili/yetkisiz tüm erişimlerin anlık olarak kayıt altına alınması.
- Veri Şifreleme ve Maskeleme: Modern güvenlik yaklaşımında veri tabanında saklanan veriler sadece yetkili kişi ya da uygulamalar tarafından okunabilir ve erişilebilir durumda saklanmalıdır. Veri tabanında saklanan hassas bilgilere erişen yetkisiz kullanıcıların veriyi şifreli/maskeli halde görmesi hedeflenmektedir.
- Güvenlik Duvarları ve Ağ Güvenliği: Veri tabanı sunucularına erişimi kontrol etmek ve dışarıdan gelebilecek saldırılara karşı korumak için güvenlik duvarları ve ağ güvenlik çözümleri yaygın olarak kullanılan metotlardır. Ayrıca Veri tabanı seviyesinde konumlandırılabilecek güvenlik duvarı(DB Firewall) çözümleriyle veri tabanlarına yapılan istenmeyen erişimler, çalıştırılan riskli veri tabanı komutları, erişilmek istenen hassas objeler gibi veri tabanı sistemlerine özel erişim detayları seviyesinde bloklanması hedeflenmektedir.
- Gerçek Zamanlı İzleme: Veri tabanı güvenlik süreçlerinin en temel adımı veri tabanlarına yapılan erişimlerin ve çalıştırılan SQL cümlelerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve güvenli bir şekilde saklanmasıdır. Regülasyonlar açısından veri tabanının sistemlerinin gerçek zamanlı olarak izlenmesi ve görevler ayrılığı ilkesi doğrultusunda iz kayıtlarının saklanması en temel gereksinimlerden birisidir.
- Zafiyet Taraması : Veri tabanı sistemlerinin güvenlik zafiyetlerinin belirlenmesi için düzenli olarak güvenlik tarama ve testlerinin yapılması gerekmektedir. Özellikle veri tabanı sistemlerinin konfigürasyon, yetkilendirme, kimlik doğrulama ve versiyon tabanlı zafiyetlerinin tespit edilip raporlanması amaçlanmaktadır. Bu testler yapılırken yaygın güvenlik otoritelerinin belirlediği prensipler takip edilmelidir. (STIG , CIS, CVE vb.)
- Veri Sınıflandırma : Hem karmaşadan kurtulmak , hem de hangi verinin hangi politikalar çerçevesinde korunmasının tespiti için veri tabanı sistemleri üzerinde etkin veri sınıflandırma süreçleri işletilmelidir, bu süreçler sayesinde kritik ve hassas veriler her noktada tespit edilir ve kuruma ait varlık envanteri çıkarılır. PCI, KVKK, GDPR, BDDK gibi regülasyonların referans gösterdiği veriler tespit edilir, bu sayede daha etkin politika ve raporlama süreçleri işletilir.
Veri tabanı güvenliği, sürekli değişen siber tehditler ve saldırı yöntemleri göz önünde bulundurularak güncel tutulmalıdır. Kurumlar, veri tabanı güvenliği konusunda uzman kişileri ve güvenlik teknolojilerini kullanarak, veri tabanlarının güvenliğini en üst düzeye çıkarmalı ve potansiyel güvenlik risklerine karşı sürekli dikkatli olmalıdır.
Mernus Bilişim Teknolojileri bu alanda 15 yılı aşkın tecrübesiyle IBM Security Guardium çözümleriyle uçtan uca tüm veri tabanı güvenliği ihtiyaçlarınızı en iyi şekilde adresler ve anahtar teslim çözümler sunar.
Veri Tabanı Güvenliğinin Önemi
Pek çok kurum verilerini dışarıdan ve içeriden gelebilecek siber tehditlere karşı Firewall, IPS, IDS, e-mail güvenliği, EDR, DLP gibi çok çeşitli siber güvenlik çözümleriyle korumaya çalışmaktadır. Fakat çoğu kurumda verilerin saklandığı veri tabanı sistemlerini gerçek zamanlı olarak iç ve dış tehditlere karşı izlememektedir.
Güncel araştırmalar veri sızıntılarının büyük bir kısmının veri tabanı sistemleri üzerinden olduğunu göstermektedir. Ayrıca veri tabanı sistemleri kurum içerisinde çalışan ayrıcalıklı kullanıcıların erişime karşı savunmasızdır. Kurum içerisinde çalışan veri tabanı yöneticileri, yazılımcılar, iş analistleri ve dış kaynak danışmanları veri tabanı sistemleri üzerindeki verilere kontrolsüz bir şekilde kolayca erişebilmektedir. Bu tip tehditlere karşı kurumsal bir veri tabanı güvenlik çözümü temel bir ihtiyaçtır.
Uçtan uca veri tabanı erişimlerinin anlık olarak izlenmesi ve görünür hale gelmesi, riskli kullanıcıların tespit edilmesi, veri tabanı sistemlerinde saklanan hassas verilerin tespiti, veri tabanı sistemlerinin zafiyetlerinin keşfedilip raporlanması ve bu zafiyetlerin giderilmesi için yapılması gerekenler ve uyumluluk süreçlerinin kolaylaştırılması için size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Veri tabanı güvenliğinde modern yaklaşım
Günümüzde çoğu veri tabanı sistemi dahili izleme mekanizması bulunmaktadır, fakat dahili izleme mekanizmalarının üretici bağımlı olması, veri tabanı yöneticileri tarafından kontrol edilmesi, getirdiği performans problemleri ve uyumluluk gereksinimlerini karşılayamaması gibi nedenlerden ötürü modern bir yaklaşıma ihtiyaç duyulmaktadır.
IBM Security Guardium çözüm ailesi sizlere modern veri tabanı güvenlik yaklaşımıyla, merkezi, üretici bağımsız, veri tabanı performansını etkilemeyen ve uyumluluk gereksinimlerini karşılayan görevler ayrılığı ilkesini benimsemiş anahtar teslim bir çözüm sunmaktadır. Bu alanda Türkiye ve dünyada sayısız başarılı projeye imza atmış güçlü referansları bulunmaktadır.