Dinamik Veri Maskeleme Nedir?
Dinamik veri maskeleme, veri tabanları üzerinde açık bir şekilde tutulan verilere erişim sırasında anlaşılır ve okunabilir olmadan gösterimidir. Dinamik veri maskelemede çeşitli maskeleme teknikleri kullanılarak veri maskeleme operasyonları gerçek zamanlı olarak uygulanır. Kullanıcılar hassas kabul edilen veriye eriştiklerinde hassas veriler dinamik olarak değiştirilerek gösterilir.
Maskeleme metotları kurum ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilir, maskeleme işlemi sırasında verinin tamamı ya da belirli bölümleri maskelenebilir. Bilinen yaygın maskeleme yöntemleri; statik bir karakter ile değiştirme(yıldız, soru işareti gibi), tokenize etme ve şifrelemedir. Hangi yöntemle yapılırsa yapılsın temel amaç hassas veriye olan erişimi engellemektir.
Dinamik veri maskeleme, günümüzde dijital dünyada gizlilik ve güvenlik sağlamak için yaygın olarak kullanılan bir güvenlik önlemidir. Özellikle veri tabanlarına direkt erişen kullanıcıların hassas veriye erişiminin engellenmesinde sıkça tercih edilir.
Dinamik Veri Maskelemenin Önemi ve Avantajları
Dinamik veri maskeleme, hassas verileri korumanın en kolay yöntemlerinden biridir. Veriler üzerinde, veri tabanları ya da uygulama ayarlarında herhangi bir değişiklik yapılmadan hassas verilerin güvenliğini sağlayabildiği için güvenliği ön planda tutan her kurumun ilk başvuracağı yöntemlerdendir.
Özellikle veri tabanlarına direkt olarak erişen veri tabanı yöneticileri, uygulama geliştiriciler, iş analistleri, vb. kullanıcıların hassas verileri açık bir şekilde görüntülemesi güvenlik ve regülasyon uyumlulukları açısından çeşitli riskler teşkil etmektedir. Bu riskleri tamamen ortadan kaldırmak için dinamik veri maskeleme yöntemleriyle veri tabanlarında hassas veri saklanan tablo kolonlarında sorgu sonucunda dönen veri maskelenerek gösterilmelidir.
Burada veri sınıflandırma süreçlerinin önemini bir kez daha vurgulamakta yarar var, maskeleme operasyonlarını gerçekleştirmek için öncelikle neyi maskelememiz gerektiğini doğru tespit etmek gerekiyor. Veri sınıflandırma süreçleriyle hassas veri barındıran veri tabanı objeleri düzenli aralıklarla taranmalı ve maskeleme operasyonu hassas veri barındıran tüm ortamlarda doğru biçimde yapılmalıdır.
Unutulmamalıdır ki her kurum birbirinden bağımsız ve özgün yapıları barındırır, bu nedenle bir kurumun uyguladığı metot aynı sektörde de olsa başka bir kurum için verimsiz olabilir, bu nedenle kurumun ihtiyaçları ve yapısı doğru belirlenmeli ve bu doğrultuda kuruma özgü çözümler geliştirilmedir.
Mernus Bilişim Teknolojileri A.Ş. olarak kurumların benzersiz ihtiyaçlarını doğru analiz ederek onlara en uygun veri sınıflandırma ve dinamik veri maskeleme süreçleri geliştirmekteyiz, siz de bu tip ihtiyaçlarınız için zaman kaybetmeden bizimle irtibata geçebilirsiniz.