Siber Güvenlik Farkındalığı Eğitimi
Çağımızda dijital dünyanın sağladığı fırsatlar ve kolaylıklar kadar, birçok siber güvenlik tehditleri ile de karşı karşıyayız. Günümüzde siber saldırılar, kişisel ve kurumsal seviyede ciddi kayıplara ve zararlara neden olmaktadır. Bu sebeple, siber güvenlik farkındalığı eğitimi hem kişiler hem de kurumlar için hayati bir önem taşımaktadır. Peki, siber güvenlik farkındalığı nedir ve neden günümüzde bu kadar önemlidir?
Siber güvenlik farkındalığı, kişilerin ve kurumların siber tehditlere ve risklere karşı bilinçlenmesini ve bu tehditlere karşı önlem alabilme yeteneğini kazanmasını ifade eder. Bu, genellikle eğitim programları, seminerler ve çeşitli farkındalık kampanyaları ile sağlanır. Kurumlar için daha da önemli olan bu eğitimler, çalışanları da siber güvenlik risklerini engellemenin bir parçası haline getirir. Kurumlar sadece siber güvenlik teknolojilerine (cihaz ve yazılım teknolojileri) yatırım yaparak bu tehditleri engellemeleri imkansızdır. Günümüz dünyasında birçok siber saldırı insan unsunu ve hatalarını hedef almaktadır, yapılan başarılı siber saldırıların çoğunun altında yatan temel neden bilinçsiz ve farkındalık seviyesi eksik insan faktörüdür.
Neden Siber Güvenlik Farkındalığı Eğitimi Önemlidir?
- Veri Koruma: Kişisel ve kurumsal verilerin siber saldırılara karşı korunması, veri kaybının önlenmesi açısından kritiktir. Siber saldırıların hedefi hassas verilerdir, verileri korumanın en önemli yöntemlerinden biri de siber güvenlik farkındalığıdır.
- Finansal Güvenlik: Siber saldırılar, finansal dolandırıcılık ve hırsızlık gibi ciddi maddi kayıplara yol açabilecek risklerle doludur. Farkındalık eğitimleri, bu tür saldırıların önüne geçebilir. Farkındalığı yüksek çalışanlar modern cihazların tespit edemediği siber güvenlik risklerini tespit edip, kurumun karşılaşacağı zararları engelleyebilir.
- Reputasyon Yönetimi: Kritik bir güvenlik ihlali, bir organizasyonun itibarına ciddi zararlar verebilir. Farkındalık eğitimleri, bu riskleri minimum seviyelere indirir ve kurumların itibarını koruyabilir.
- Yasal Uyumluluk: Birçok sektör, belirli siber güvenlik standartlarına (PCI-DSS, SOX, GDPR, KVKK, BDDK, HIPAA, CCPA, DORA) uyumlu olmayı gerektirir. Farkındalık eğitimleri, yasal uyumluluğun sağlanmasına yardımcı olur ve uyumluluk gereksinimlerinden doğan siber güvenlik önlemleri kurumlar için daha doğru şekilde uyarlanır.
- İnsan Faktörü: Birçok siber saldırı, insan hatasından kaynaklanmaktadır. Eğitim, çalışanların bu hataları yapmasının önüne geçer. Siber güvenlik süreçlerinde insan faktörünün dikkate alınmamasının yıkıcı sonuçları olabilir. Günümüzde özellikle hedefli saldırıların büyük bir kısmı insan faktörünü hedef almaktadır. Saldırganlar sosyal mühendislik tekniklerini en ince detaylarına kadar kullanıp başarılı siber saldırılar yapabilmektedir. Saldırganlar sosyal mühendislik tekniklerini en ince detaylarına kadar kullanıp başarılı siber saldırılar yapabilmektedir.
Etkili Bir Siber Güvenlik Farkındalığı Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
- Güncel Bilgiler: Eğitim materyalleri ve içerikler, sürekli güncellenmelidir. Siber tehditler hızla değiştiği için, eğitimlerin de bu değişime ayak uydurması önemlidir. Eğitim içerilerinde, karşılaşılacak modern güvenlik risklerini içermesi ve bu saldırılarla karşı karşıya kalan çalışanın neler yapması gerektiğini anlaşılır bir şekilde sunulması gereklidir.
- Etkileşimli Eğitim: Çalışanların aktif katılım sağladığı, pratik uygulamalar ve senaryolar içeren interaktif eğitimler daha etkilidir. Günümüzde klasik sınıf eğitimleri veya interaktif olmayan eski tip içeriklerle sunulan eğitimler, kullanıcı farkındalığına yeterli seviyede katkı sağlayamadığı tespit edilmiştir.
- Özelleştirilmiş İçerik: Her organizasyonun eğitim ihtiyaçları farklıdır. Eğitim içerikleri, ilgili organizasyonun yapısına, çalışan profiline ve faaliyet alanına uygun olarak özelleştirilmelidir. Özellikle hedefli saldırılar, her organizasyonun durumuna ve içinde bulunduğu faaliyet konularını içerecek şekilde tasarlanır.
- Düzenli Testler ve Değerlendirmeler: Eğitimlerin etkinliğini ölçmek ve sürekli iyileştirmeler yapmak için düzenli olarak testler, sınavlar ve değerlendirmeler yapılmalıdır. Gelişmiş raporlarla eğitimin organizasyona katkısı ölçülebilmeli ve bu süreç bir yaşam döngüsü halinde getirilebilmelidir.
- Oltalama ve Farkındalık Kampanyaları: Eğitim çalışmalarının yanı sıra, düzenli oltalama ve farkındalık kampanyaları ile siber güvenlik bilincinin sürekli olarak taze tutulması sağlanmalıdır.
Siber Güvenlik Farkındalığı İçin Temel Konular
- Parola Güvenliği ve Yönetimi: Güçlü ve benzersiz parolaların oluşturulması ve düzenli olarak değiştirilmesi. Güvenli parola saklama yöntemleri ve ikili kimlik doğrulamanın önemli.
- Oltalama Saldırıları: E-posta ve diğer iletişim araçları (telefon, sms, basılı belgeler) üzerinden gelen oltalama saldırılarına karşı farkındalık kazanımı. Bu tip saldırıların organizasyonlara olan yıkıcı etkilerinin anlaşılır şekilde çalışanlara aktarılması.
- Güvenli İnternet Kullanımı: İnternet kullanımı sırasında karşılaşılan güvenlik risklerinin aktarılması, herkese açık ağlar üzerinde yapılan internet erişimin riskleri, güvenli olmayan bağlantıların meydana getireceği riskler. Kuruma ait dosyalara güvenli erişim ve paylaşımı.
- Yedekleme: Verilerin düzenli olarak yedeklenmesi ve yedeklerin güvenli bir şekilde saklanması. Yedeklenen verilerin istenilmesi durumdan geri dönülebilir olduğundan emin olunması.
- Cihaz Güvenliği: Bilgisayarlar, akıllı telefonlar ve diğer cihazların işletim sistemi ve uygulamalarının güncel tutulması. Desteği sonlanmış/eski yazılımların kullanımının riskleri. Kurum cihazlarının kişisel amaçla kullanılmaması.
- Sosyal Medya Paylaşımları: Ofis içinde veya çalışma ortamında çekilen fotoğrafların sosyal medya ortamında paylaşımı ile gelen riskler.
Siber güvenlik farkındalığı eğitimi, dijital dünyada varlığımızı sürdürmemiz ve güvenliğimizi sağlamak için atılması gereken ilk ve en önemli adımlardan biridir. Kişilerin ve kurumların bu konuda bilinçlenmesi, siber tehditlere karşı güçlü bir savunma alanı oluşturur. Siber güvenlik farkındalığı, siber güvenlik süreçlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Unutmayın, siber güvenliğin en zayıf halkası insandır ve biz en zayıf halka kadar güçlüyüz.
KnowBe4 Oltalama Simülasyonu ve Farkındalık Eğitimi Platformu
KnowBe4, oltalama simülasyonları ve siber güvenlik farkındalığı eğitimi konusunda öncü ve dünya çapında tanınan bir siber güvenlik şirketidir. KnowBe4, kurum çalışanlarının siber tehditlere karşı farkındalık kazanmalarına ve bu tehditlere karşı hazırlıklı olmalarına yardımcı olacak eğitim ve oltalama simülasyonu çözümleri sunar. Kurumlar, gerçek saldırılarla karşılaşmadan önce KnowBe4 ile bu saldırıları simülasyonlarla test edebilir ve oltalama saldırılarına karşı zayıf olan çalışanlar için farkındalık eğitimlerini otomatik olarak atayabilmektedir. KnowBe4, %200’leri aşan RoI oranı ile kurumların siber risklerden korunmasına gerçek anlamda katkı sağlar ve bunu herhangi bir efor gerektirmenden sürekli olacak şekilde yapar.
1. Siber Güvenlik Farkındalığı Eğitimi Modülü
KnowBe4, geniş kapsamlı ve sürekli güncellenen siber güvenlik farkındalığı eğitimleri sunar. 34 farklı dile, 400’e yakın Türkçe eğitim hazır olarak platform ile beraber gelmektedir. KnowBe4, oltalama simülasyonlarında başarısız olan çalışanlara otomatik olarak gerekli eğitimleri atamakta ve eğitim sonunda geçme skorunu sizin belirlediğiniz bir sınava girmelerini sağlamaktadır. Ayrıca kuruma yeni başlayan çalışanlar için onboarding süreci dahilinde farkındalık eğitimleri otomatik olarak atanmaktadır. Bu eğitim materyallerini isteğe bağlı olarak KnowBe4 platformundan indirebilir ve kendi eğitim platformlarınıza yükleyebilirsiniz. Yine isteğe bağlı olarak yine kendi eğitim materyallerinizi de KnowBe4 platformuna kolayca yükleyebilme imkanınız bulunmaktadır. Platform SCORM ve MP4 formatlarını desteklemektedir. Platforma yeni eğitim içerikleri periyodik olarak KnowBe4 tarafından eklenmektedir. Eğitim atanan kullanıcıların durumu detaylı şekilde raporlanabilmektedir. Eğitim atanan kullanıcılar, eğitimi tamamlayanlar, eğitimi yarıda bırakanlar, eğitim sonunda sınavdan geçenler veya kalanlar şekilde detaylı raporlar alınabilmektedir.
2. Oltalama Simülasyonları Modülü
KnowBe4’ün oltalama simülasyonları, çalışanların gerçek dünya oltalama saldırılarına karşı nasıl tepki verdiklerini ve farkındalıklarını ölçmek için kullanılır. Bu simülasyonlar, çalışanların farkındalık seviyesini artırmayı ve oltalama saldırılarını tanıma yeteneklerini geliştirmeyi hedefler. Simülasyonlar, gerçekçi ve güncel senaryolar içerir. 34 farklı dilde 28000’den fazla oltalama simülasyonu platform ile hazır gelmektedir. Bu senaryolar istenilen şekilde özelleştirilebilir, kuruma özel tamamen yeni senaryo tanımları da yapılabilmektedir. Türkçe olarak yaklaşık 500 farklı senaryo hazır olarak gelmektedir. KnowBe4, hazır senaryolarla beraber gerçek hayatta platformu kullanan diğer kullanıcıların rapor ettiği oltalama saldırılarına ait senaryo şablonlarını da barındırmaktadır. Senaryo seçimini manuel veya kullanıcıların profillerine bakarak AIDA modülü tarafından otomatik olacak şekilde yapabilmektedir. AIDA, çalışanların farkındalık gelişimlerini sürekli takip eden bir yapay zeka algoritmasıdır, her seferinde kullanıcının risk skorunu hesaplayıp en uygun senaryoyu oltalama simülasyonu olarak göndermektedir. AIDA için daha fazla detayı aşağıdaki bağlantıdan inceleyebilirsiniz:
https://mernus.com.tr/knowbe4-aida-ile-yeni-nesil-oltalama-simulasyonlari/
Yapılan oltalama simülasyonlarına ait kampanya sonuçları detaylı olarak raporlanabilmektedir. Hangi çalışan gelen e-postayı açtı, içindeki bağlantıyı tıkladı, bağlantı sonucunda açılan sayfada (landing page) kullanıcı verisini girdi (bu veriler KnowBe4 tarafından saklanmamaktadır), gelen e-posta içindeki ekleri açtı gibi detaylar kolayca raporlanabilmektedir. Tüm kurumun risk raporunu tek bir arayüzden görülebilmektedir hem çalışan hem de departman bazında oltalama saldırılarına karşı en zayıf noktalar tespit edilebilmektedir.
3. PhishER Modülü
PhishER, kullanıcıların şüpheli e-postaları hızlıca analiz etmelerine ve rapor etmelerine olanak tanıyan bir gelişmiş bir IR (Incident Response) çözümüdür. Kurum çalışanları kendilerine gelen şüpheli e-postaları Outlook uygulamalarına basitçe yüklenen bir eklenti (Phish Alert Button) ile PhishER Incident Response modülüne raporlayabilmektedir. Bu modül üzerinde çalışan ML algoritmaları ile raporlanan e-postayı dakikalar içinde inceleyip zararlı olup olmadığına karar vermektedir, bu sayede SOC süreçlerinizi kolaylaştırmaktır. Ayrıca Virustotal ve CrowdStrike entegrasyonu da bulunmaktadır. Office 365 ve Google G-Suite platformları için PhishER modülünün zararlı e-postaları tüm posta kutularından temizleyebilme, karantina altına alabilme özelliği de bulunmaktadır, bu sayede zararlı e-postalar diğer çalışanlar tarafından açılmadan etkisiz hale getirilebilmektedir. On-Prem Exchange sunucuları için ise kurumun SOAR sistemleri ile entegrasyon seçenekleri bulunmaktadır.
4. Kevin Mitnick Security Awareness Training Modülü
Kevin Mitnick, dünyanın en ünlü hackerlarından biri olup, KnowBe4’ün baş hacker eğitimcisidir. Onun tarafından hazırlanan özel eğitim modülleri, çalışanlara gerçek dünya örnekleri ve hackleme teknikleri hakkında derinlemesine bilgi ve tecrübeler sunar. Tecrübeli bir hacker bakış açısı ile hazırlanmış eğitimler katılımcıların farkındalık seviyesini hızlı bir şekilde yükseltecektir. Özellikle her kurum çalışmanın siber güvenlik farkındalığı ile ilgili bilmesi gereken temel ve kritik konuları KMSAT eğitim modülleri ile kolay ve etkili şekilde aktarmaktadır.
5. Compliance Plus Modülü
KnowBe4 Compliance Plus, kurumların uyumluluk ve regülasyon gereksinimlerini karşılamalarına yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış kapsamlı bir eğitim platformudur. Bu çözüm, çeşitli regülasyonlar ve endüstri standartları hakkında çalışanlara gerekli bilgileri ve farkındalığı kazandırmayı amaçlamaktadır. Compliance Plus, kurumların risklerini yönetmelerine, uyumluluk gereksinimlerini karşılamalarına ve güvenlik bilincini artırmalarına yardımcı olur. GDPR, HIPAA, PCI-DSS, CCPA, SOX, KVKK gibi çeşitli regülasyon ve standartlar hakkında bilgi edinmek için kullanılır. Bu modüller, kurumların yasal gereksinimlere uymasına yardımcı olur ve uyumluluk süreçlerini kolaylaştırır. Gelişmiş raporlama seçenekleri ile yöneticiler, çalışanların eğitim ilerlemelerini ve başarı oranlarını izleyebilir, eğitimlerin etkinliğini değerlendirmeye ve iyileştirmeler yapmalarına yardımcı olmaktadır.
6. Gelişmiş Raporlama ve Analiz Araçları
KnowBe4, yöneticilere kapsamlı, gelişmiş raporlama ve analiz araçları sunar. Bu araçlar, çalışanların eğitim performansını izlemek, otalama simülasyon sonuçlarını analiz etmek ve genel siber güvenlik farkındalığı seviyesini değerlendirmek için kullanılır. Raporlar, eğitimin etkinliğini ölçmek ve iyileştirmeler yapmak için kritik öneme sahiptir. KnowBe4 kurumunuzun genel durumunu sizinle benzer sektörde faaliyet gösteren kurumlarla kıyaslayabilir ve olgunluk seviyenizi daha geniş perspektiften görmenize imkan sağlar. Virtual Risk Officer özelliği ile her çalışanın riski benzersiz şekilde değerlendirilir ve size kurumun siber güvenlik olgunluk seviyesi ile ilgili daha gerçekçi çıktılar sunmaktadır.
7. Oyunlaştırılmış Eğitimler
KnowBe4, oyunlaştırılmış eğitim modülleri sunarak öğrenmeyi daha eğlenceli ve etkileşimli hale getirir. Bu modüller, çalışanların eğitim sürecine daha fazla dahil olmalarını ve öğrendiklerinin kalıcı olamasını sağlar. Eski usul eğitim çalışmaları bir noktadan sonra çalışanlara sıkıcı gelmektedir, bu nedenle farkındalık süreçlerine istenilen katkıyı ve etkiyi sağlamaz. KnowBe4, çalışanları sıkmadan, eğlenceli ve sürecin bir parçası haline getiren yaklaşımı ile siber güvenlik farkındalık sürecine gerçekçi katlılar sağlamaktadır.
8. Aylık Bülten ve Posterler
KnowBe4, posterler, bültenler, videolar ve diğer farkındalık materyalleri gibi çeşitli eğitim materyalleri de sağlar. Bu materyaller, çalışanların sürekli olarak siber güvenlik konularına odaklanmasını ve farkındalık seviyelerini taze tutmasını sağlar. KnowBe4, her ay düzenli olarak 34 farklı dilde 2 adet siber güvenlik bülteni/posteti yayınlamaktadır, bu bültenleri düzenli olarak çalışanlarınıza gönderebilir veya oltalama simülasyonu çalışmalarında kullanabilirsiniz.
KnowBe4’ün sunduğu benzersiz çözümlerle, kurumların siber güvenlik farkındalığını artırmasına, çalışanların siber güvenlik tehditlerine karşı daha hazırlıklı olmasına ve genel olarak daha güvenli bir iş ortamı tesis etmesine yardımcı olur. KnowBe4 platformu, etkili bir siber güvenlik stratejisi oluşturmanın ve sürdürmenin önemli bir parçasıdır.
KnowBe4 çözümlerini kullanarak, kurumlar sadece mevcut siber tehditlere karşı korunmakla kalmaz, aynı zamanda gelecekte ortaya çıkabilecek siber tehditlere karşı da proaktif bir duruş kazanır. Kurumalara siber güvenlik süreçlerinde en değerli katkıyı çalışanları sağlamaktadır.
Mernus Bilişim Teknolojileri, KnowBe4’un Türkiye’deki resmi iş ortağıdır. KnowBe4 ile ilgili tüm sorularınız için sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız